divendres, 10 de febrer del 2023

12 de mesos

      12 MESOS...12 HISTORIES


7 de gener

Galileu descobreix en 1610 diverses estrelles petites a la perifèria de Júpiter que resultarien ser les seves quatre llunes principals, denominades "llunes galileanes" en el seu honor.



3 de febrer de 1830

El dia que Grècia es va convertir en Estat sobirà El 1821 el poble hel·lè va iniciar una revolució contra l'Imperi otomà que culminaria amb la signatura del primer tractat internacional que va reconèixer la independència d'un Estat sota el seu domini



6 de març

Neix el 1927 l'escriptor i premi nobel colombià Gabriel García Márquez.

Escriptor i periodista colombià. Neix i passa els primers anys en una zona caribenya del nord de Colòmbia, que el marca especialment pel seu contrast amb Bogotà i altres zones del país on viu més tard.




4 de abril

L'origen de l'OTAN es remunta al 4 d'abril del 1949. 
Després de finalitzar la Segona Guerra Mundial, 12 països van signar el Tractat de Washington mitjançant el qual acordaven crear una Aliança i comprometre's a defensar-se mútuament en cas d'agressió armada contra qualsevol d'ells.



11 de maig

Neix el 1904 el polifacètic artista espanyol Salvador Dalí.
Va ser un dels principals exponents del surrealisme, moviment que va sorgir a França entre els anys 1920 i 1930 i que es va caracteritzar per aproximar-se al món de l'inconscient. Els seus exponents tenien una fascinació per allò estrany, irracional i pel món dels somnis.




5 de juny 

Va ser el 1974 quan l'Organització de les Nacions Unides van establir el 5 de juny com a Dia Mundial del Medi Ambient. L'ONU es va marcar com a objectiu principal aquest dia la sensibilització ambiental i aconseguir motivar la població mundial a ser part activa del desenvolupament sostenible.


07 de juliol

Amb 100 milions de vots es va anunciar que les 7 Meravelles del Món Modern són la Gran Muralla xinesa, les ruïnes de Chichén Itzá (Mèxic), de Petra (Jordània) i de Machu Picchu (Perú), l'estàtua del Crist Redemptor (Brasil) , el Colosseu de Roma (Itàlia) i el Taj Mahal (Índia)


23 de agost

El satèl·lit Lunar Orbiter pren, el 1966, la primera fotografia de la Terra vista des de la Lluna.



2 de septiembre

Finaliza en 1945, después de seis años y un día, el mayor conflicto bélico de la historia: la Segunda Guerra Mundial.



4 d'octubre

La raó que tots els 4 d'octubre se celebri el Dia dels Animals està relacionat amb Sant Francesc d'Assís. El sant italià era un fervent defensor del benestar dels animals i del medi ambient mateix.



4 de november

L'arqueòleg britànic Howard Carter descobreix el 1922 la tomba de Tutankamon.



14 de december 

Fa un segle, el 14 de desembre de 1911, el noruec Roald Amundsen al capdavant d'un equip de cinc homes, va aconseguir el Pol Sud per primera vegada a la Història.